VALMIX STEEL impreuna cu partenerii sai, va pune la dispozitie o gama diversificata de produse pentru industria vinului, cum ar fi: rezervoare de fermentare, rezervoare de stabilizare, rezervoare pentru vinuri spumante, precum si alte echipamente aditionale: pompe pentru vin, mese, cuve pentru depozitare, carucioare de transport, etc.
Suntem specializati in executarea de trasee tehnologice: trasee pentru vin, trasee pentru must, trasee de racire, trasee spirtoase si realizare servicii de automatizare.
Ce putem oferi!
Realizarea traseelor tehnologice specifice industriei de prelucrare a vinului implica folosirea de materiale din inox certificate, sudurile vor fi executate atat la interior cat si la exterior cu respectarea normativelor privind calitatea sudurii si a normelor sanitare.
Sudurile sunt in mediu protejat WIG-argon (Wolfram Inert Gas), cordonul de sudura se va finisa la exterior fiind protejat prin decapare si pasivare chimica.
Traseele tehnologice pot fi proiectate pe faze de productie pentru a ajuta la o descriere si intelegere mai buna a intregului proces tehnologic.
Traseele de alimentare/descarcare produs sunt confectionate din inox AISI 304, descarcarea se realizeaza cu ajutorul pompelor si prin intermediul placilor de distributie produsul va fi directionat catre sectia dorita de prelucrare.
Pentru procesul de spalare, va propunem posibilitatea spalarii individuale in orice moment a unui recipient chiar si atunci cand sunteti in faza de incarcare/descarcare a altor recipiente, traseele pe care este efectuata spalarea fiind proiectate si executate sa functioneze independent de cele de produs.
Sistemul de spalare este complet automat asigurand o spalare completa la parametrii selectati, are in componenta sa pompe automate dozatoare.
Automatizare
In industria prelucratoare a vinului este foarte important sa fie implementat un sistem automat de procesare si control, ceea ce va permite obtinerea unui produs de calitate si va elimina eventualele erori umane ce pot aparea in fluxul tehnologic.
Va propunem in acest sens automatizarea care va permite:
-introducerea de catre personalul desemnat a informatiilor de tipul:data la care s-a incarcat, lotul de care apartine, temperatura de incarcare/descarcare, reteta de fabricatie.
–controlul descarcarii cisternei dupa completarea in sistem a informatiilor referitoare la: caracteristici si/sau date despre furnizor, lot, termen valabilitate, nr. masina, nume sofer, numele persoanei care realizeaza descarcarea cat si date despre numarul/numele recipientului in care se va stoca produsul.
-masurarea cantitatii si a temperaturii la descarcare, inregistrea automata a informatiilor in sistem, realizand prin aceasta si un istoric al parametrilor doriti.